Kirkai: Skirtumas tarp puslapio versijų

Jump to navigation Jump to search
2 739 pridėti baitai ,  14:55, 18 gegužės 2012
nėra keitimo aprašymo
 
26 eilutė: 26 eilutė:


Dabar kapinaitėse stovi kaimo atminimui pastatytas širdį ir kryžių vaizduojantis paminklas, kurio lentelėje surašytos Kirkų kaimo gyventojų pavardės: „Liaubų, Klanų, Poškų, Bigailų, Juškų, Alseikų, Rušinų, Repių, Dermontų... senoliams atminti. 1995".  
Dabar kapinaitėse stovi kaimo atminimui pastatytas širdį ir kryžių vaizduojantis paminklas, kurio lentelėje surašytos Kirkų kaimo gyventojų pavardės: „Liaubų, Klanų, Poškų, Bigailų, Juškų, Alseikų, Rušinų, Repių, Dermontų... senoliams atminti. 1995".  
== Mikrotoponiminiai vietovardžiai ==
[[Vaizdas:Kirkai1.2007-08-05.jpg|thumb|right|260px|Kirkų kapinaitės, 2007 m.]]
* Barabanas - pievelė prie Ventos, apie 0,7 km į pietvakarius nuo kaimo vidurio. Plotas apie 2 ha. Auga labai menka žolė, ypač vasarą.
* Bigailos kūdrelė - miškas, apie O,7 km nuo kaimo vidurio į pietų pusę. Lapuočiai apaugę nedidelį prūdą. Pavadinta pagal savininko pavardę. Dabar numelioruota.
* [[Daugupis]] - upelis Kirkų k. Prasideda Montvydų k. pelkėtose vietose, apie 2 km į pietus nuo [[Leckava|Leckavos]]; įteka į Ventą. Ilgis 2,5 km, plotis 0,5-1 m. Krantai žemupyje aukšti, kitur lėkšti, apaugę medžiais ir krūmais.
* Dugnai - žemių dalis Kirkų k. pakraštyje, 1 km į pietus nuo kaimo vidurio. Dirvožemis prastas, vėliau buvo plėšinys. Yra spygliuočių miškas. Plotas apie 60 ha.
* Dugnų vingis - pievos ir dirbama žemė prie Ventos upės. Tai tolimiausia pietvakarinė kaimo dalis ties Ventos vingiu į šiaurę. Plotas apie 6 ha.
* Genesys - platus kelias Kirkų kaimo šiaurinėje dalyje. Ilgis apie 2 km. Keliu būdavo varomi gyvuliai į ganyklą.
* Juškienės birželė - miškas, apie 0,5 km į šiaurės vakarus nuo Kirkų k. tolimiausio pietryčių kampo. Daug beržų. Plotas apie 1 ha.
* Kadagynas - žemės plotas Kirkų k., apie 1 km į pietryčius nuo kaimo vidurio. Plotas apie 6 ha. Žemės apaugusi kadagiais.
* Klano genesys - dirbama žemė, apie 0,2 km į šiaurę nuo kaimo vidurio. Tai smėlyno plotas, apaugęs retomis pušelėmis. Plotas 4 ha.
* Laukai - žemių dalis, esanti į šiaurės vakarus nuo kaimo vidurio. Nedirbama, užpelkėjusi, priaugusi viržių, kadagių. Plotas apie 25 ha. Dabar nusausinta.
* Liaubos kūdrelė - lapuočiais medžiais apaugęs nedidelis prūdas, apie 1 km nuo kaimo vidurio į pietus. Plotas apie 0,5 ha. Pavadinta pagal buvusio savininko pavardę. Dabar numelioruota.
* Margiai - Kirkų kaimo dalis, O,5 km į pietus nuo kaimo vidurio. Žemė įvairi, yra dirbamos ir spygliuočių miškas. Plotas 4O ha.
* Poškaus prūdas - apie O,4 km nuo kaimo vidurio į pietus. Plotas apie 0,10 ha. Dabar numelioruota.
* [[Skobupis]] - upelis Kirkų k. Išteka iš Kušlėnų k. žemumų. Įteka į Ventą. Ilgis apie 3 km. Pakrantėse pievos, krūmai. Pavadinimas dėl šonkaulio (skobos) formos.
* [[Smalupis]] - upelis. Prasideda Margiuose, Kirkų kaimo zemese; įteka į Ventą. Ilgis apie 2 km, plotis 0,5-1 m. Žemupyje krantai aukšti, apaugę medžiais. Šio upelio kairiojo kranto šlaite, 100 m į šiaurės rytus nuo sodybos, atsiveria kelios geležingo vandens versmės. Jų vanduo laikomas gydančiu. Kaimo gyventojai šio šaltinio vandeniu gydydavo akių, sąnarių, skrandžio ligas, skausmus.


== Etimologija ==
== Etimologija ==

Naršymo meniu