Dirvoninis kalviukas

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Dirvoninis kalviukas
Anthus campestris.RimvydoKindurio.110605-04.jpg
Dirvoninis kalviukas (Anthus campestris)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žvirbliniai paukščiai
Passeriformes
Šeima Kieliniai
Motacillidae
Gentis Kalviukai
Anthus
Rūšis Dirvoninis kalviukas
Anthus campestris
Linnaeus, 1758

DIRVONINIS KALVIUKAS (Anthus campestris), kielinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Parskrenda balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje. Lizdą įrengia patelė po krūmo, žolių kuokšto ar žemės luito priedanga. Dažnai vietą lizdui pasirenka gilesnėje provėžoje ar net galvijų kanopos įspaude žemėje. Lizdas – nerišlus, sukrautas iš sausų žolių stiebelių, šaknelių ir samanų. Gegužės – birželio mėn. patelė padeda 4 – 6 balsvus, išmargintus rudais taškeliais kiaušinius. Peri 13 – 14 parų. Jaunikliai skraidyti pradeda būdami apie 14 dienų amžiaus. Per vasarą išveda vieną jauniklių vadą.

Minta įvairiais vabzdžiais, jų lervomis, vorais, sliekais, smulkiais moliuskais.

Biotopai

Veisimosi laikotarpiu aptinkamas žvyrėtose ar smėlėtose dykvietėse, karjeruose, išeksploatuotuose durpynuose, sausuose dirvonuose, smėlio kopose. Labiausiai mėgsta atvirą, kalvotą kraštovaizdį.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija didėja. Populiacijos dydis: 250 - 400 perinčių porų. Mažeikių rajone reta, negausi, sporadiškai paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 3 – 5 poros.

Radimvietės

Peri Pikelių kaimo, Mažeikių naftos perdirbimo gamyklos apylinkėse, Geidžių, Balėnų, Kušlėnų karjeruose. Balėnų karjere paskutinį kartą stebėtas 2011 m. birželio men. (D. Makavičius).

Apsauga

Raudonoji knyga (3 kategorija), Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.