Tulžys

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Tulžys
Tulžys.jpg
Tulžys (Alcedo atthis)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žalvarniniai paukščiai
Coraciiformes
Šeima Tulžiniai
Alcedinidae
Gentis Tulžiai
Alcedo
Rūšis Tulžys
Alcedo atthis

TULŽYS (Alcedo atthis), tulžinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti, žiemojanti rūšis.

Biologija

Poruotis pradeda vasario – kovo mėn. Peri pavienėmis poromis, skardžiuose išsikastuose urveliuose. Priklausomai nuo grunto urveliai būna 0,4 – 1 m ilgio. Kiaušinius deda urvelio gale esančioje lizdo kameroje, tiesiog ant žemės, retkarčiais išklotoje keletu šapelių ar žolių stiebelių. Gegužės pabaigoje – liepos mėn. patelė sudeda 4 – 8 (dažniausiai 5 – 7) baltus, blizgančius kiaušinius. Peri abu porelės nariai (daugiausiai patelė) 20 – 21 parą. Jaunikliai lizdą palieka po 23 – 28 parų. Per vasarą tulžiai išveda 2, rečiau – 3 jauniklių vadas. Minta smulkiomis žuvimis, varliagyviais, vėžiagyviais, vabzdžiais bei jų lervomis.

Biotopas

Perėjimo metu aptinkamas prie skaidrių, stačiais, paplautais, eroduotais krantais vandens telkinių – upių, rečiau ežerų, tvenkinių, karjerų.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 700 - 1000 perinčių porų. Mažeikių rajone nedažna, negausi, prie Ventos upės ir jos intakų paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri apie 50 porų.

Radimvietės

Peri Ventos, Virvytės, Varduvos, Vadaksties, Kvistės, Ašvos, Šerkšnės upėse, Varduvos tvenkinyje.

Apsauga

Raudonoji knyga (3 kategorija), Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.