Stirna

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Stirna
Stirnos.jpg
Stirna (Capreolus capreolus)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Žinduoliai
Mammalia
Būrys Porakanopiai
Artiodactyla
Šeima Elniniai
Cervidae
Gentis Stirnos
Capreolus
Rūšis Stirna
Capreolus capreolus
(Linnaeus, 1758)

STIRNA (Capreolus capreolus) - elninių (Cervidae) šeimos grakštus kanopinis gyvūnas.

Kailis vasarą kaštoniškai rudas, žiemą pilkas. Kojos ilgos, lieknos. Uodega trumpa, jos beveik nesimato. Tik patinai turi ragus, kurie pradeda augti pirmaisiais metais. Pirmieji ragai išauga maži ir nešakoti. Antraisiais metais ragai dvišakiai, o dar po metų ragai jau būna trišakiai. Toliau šakų skaičius nedidėja. Nėštumo trukmė apie 9,5 mėnesio. Atvesto stirniuko masė 1 kg. Dauguma jauiklių gimsta gegužės pabaigoje, dalis birželio mėnesį. Dviejų savaičių stirniukai pradea ėsti žolę. Dauguma stirnų veda 2, rečiau 1 ir labai retai 3 jauniklius. Jaunikliai subręsta antrais gyvenimo metais

Aktyvi visą parą, poilsio ir aktyvumo periodai kaitaliojasi keletą kartų. Rudenį ir žiemą gyvena grupelėmis, kurias sudaro patinai, patelės ir jaunikliai.

Minta įvairiais žoliniais ir sumedėjusiais augalais. Mitybiniais konkurentais gali būti taurieji elniai.

Lietuvoje dažna. Gyvena miškuose, mažose giraitėse, krūmynuose. Vasarą dalį stirnos individualios teritorijos sudaro atviri arba pusiau atviri plotai.

Paplitimas rajone ir gausumas

Mažeikių rajone stirnos yra įprastos miškingų vietovių gyventojos. 1965 m. vidutinis stirnų tankumas Mažeikių rajono miškuose buvo 5 ind./1000 ha. 1995-1997 m. stirnų kaimenės tankumas miškuose ir krūmynuose siekė 15-20 ind./1000 ha, tuo tarpu 1981-1985 m. - 1-2. 2000 m. pradžioje rajono teritorijoje gyveno 747 stirnos (270 patinų ir 477 patelės).

Šaltiniai

  • Mažeikių krašto gamta. Sud. V. Malinauskas, J. Augustauskas, A. Mikuta. - V., 2000. - 128 p. - P. 70. ISBN 9986-767-02-1.
  • Mažeikių rajono gyvūnijos atlasas. - Marijampole, 2001. - 152 p. - P. 139. ISBN 9986-875-48-x.