Juozas Vitkus-Kazimieraitis: Skirtumas tarp puslapio versijų

Jump to navigation Jump to search
1 245 pridėti baitai ,  12:28, 28 lapkričio 2022
nėra keitimo aprašymo
22 eilutė: 22 eilutė:


Nuo 2013-09-01 jo garbei pavadinta [[Tirkšlių Juozo Vitkaus-Kazimieraičio pagrindinė mokykla|Tirkšlių pagrindinė mokykla]].
Nuo 2013-09-01 jo garbei pavadinta [[Tirkšlių Juozo Vitkaus-Kazimieraičio pagrindinė mokykla|Tirkšlių pagrindinė mokykla]].
2022-11-28 Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras pranešė, kad rasti itin svarbaus partizaninio pasipriešinimo dalyvio, Laisvės kovotojo karžygio, Pietų Lietuvos partizanų srities vado, antisovietinio ir antinacinio pasipriešinimo organizatoriaus plk. Juozo Vitkaus-Kazimieraičio palaikai. Jo palaikų nesėkmingai ieškota kelis dešimtmečius. 2022-10-20 jie rasti Leipalingyje (Druskininkų sav.), buvusios MGB (KGB) būstinės kieme, kur po susišaudymo su MGB daliniu prie Žaliamiškio (Leipalingio valsčius), Kazimieraitis buvo atvežtas greičiausiai jau miręs. Kazimieraičio svarbą atspindi faktas, kad apie jo žūtį buvo informuotas pats Sovietų Sąjungos diktatorius J. Stalinas.
Palaikai rasti bendradarbiaujant Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Paieškų ir identifikavimo skyriui, vadovaujamam Rimanto Zagrecko, ir VšĮ „Kultūros vertybių globos tarnyba“ archeologams (vadovas – dr. Linas Kvizikevičius). DNR mėginių sugretinimus atliko ir žuvusiojo tapatybę patvirtino Valstybinės teismo medicinos tarnybos vyr. ekspertė dr. Jūratė Jankauskienė, antropologinius palaikų tyrimus atliko Vilniaus universiteto antropologė dr. Justina Kozakaitė.


==Šeima==
==Šeima==

Naršymo meniu