Baldų fabrikas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Jump to navigation Jump to search
1 055 pridėti baitai ,  15:19, 22 lapkričio 2011
nėra keitimo aprašymo
 
3 eilutė: 3 eilutė:
'''BALDŲ FABRIKAS''', '''Mažeikių baldų fabrikas'''.
'''BALDŲ FABRIKAS''', '''Mažeikių baldų fabrikas'''.


Baldai Mažeikiuose amatininkišku būdu buvo pradėti gaminti nuo 1926 metų. Iki tol baldus atveždavo iš kitur arba gamindavo kiekvienas sau. 1926 m. J. Garelio gatvėje (buv. Matulionio g-vė) susikūrė baldų dirbtuvė, kuriai vadovavo Šoblinskas. Čia dirbo tik 7 žmonės ir rankiniu būdu. Vėliau Čiurlionio gatvėje (dabar vidurinės mokyklos kiemas) įsikūrė Šapiro vadovaujama dirbtuvė. 1938 m. buv. J. Šoblinsko baldų ir medžio apdirbimo įmonę perėmė K. Nareckas, kuris padidino darbininkų skaičių ir turėjo plačią rinką <ref>XX amžius. - 1938. - Nr. 255.</ref>. 1940 m. abi šios dirbtuvės buvo sujungtos ir pavadintos Valstybine baldų dirbtuve. Karo metu jos vykdė valstybinius užsakymus. 1945 m. šias dirbtuves pradėjo mechanizuoti, pamažu mažėjo rankų darbas. Nuo 1945 iki 1947 metų dirbtuvės direktoriumi dirbo buvęs Šapiro dirbtuvės stalius Vincas Kaleira. 1949 metais baldų dirbtuvė pradėjo plėstis. Ji buvo perkelta į erdvesnes patalpas Viekšnių gatvėje.
Baldai Mažeikiuose amatininkišku būdu buvo pradėti gaminti nuo 1926 metų. Iki tol baldus atveždavo iš kitur arba gamindavo kiekvienas sau. 1926 m. Mažosios Laižuvos gatvėje (dabar Matulionio g-vė) Nr.4 susikūrė baldų dirbtuvė, kuriai vadovavo Juozas Šoblinskas. Pradžioje dirbo tik 7 žmonės ir rankiniu būdu. Netrukus, iš banko paėmus  paskolą prisiperkama įrengimų.  Vėliau Čiurlionio gatvėje, šalia A. Janulio ( Čiurlionio g. Nr.8) įsikūrė Šapiro vadovaujama dirbtuvė. 1938 m. buv. J. Šoblinsko baldų ir medžio apdirbimo įmonės vadovavimą perėmė Kazys Naseckas, kuris padidino darbininkų skaičių ir turėjo plačią rinką <ref>XX amžius. - 1938. - Nr. 255.</ref>. Netrukus 1940 m. pradžioje  dirbtuvių vadovavimą perėmė vienas iš kreditorių, Mažeikių lentpjūvės savininkas Antanas Galminas. Prasidėjus sovietinei okupacijai abi šios dirbtuvės buvo nacionalizuotos, sujungtos ir pavadintos Valstybine baldų dirbtuve. Karo metu jos vykdė valstybinius užsakymus. Imonės pavadinimai ir priklausomybė dažnai keitėsi. 1946m.  veikė kaip Baldų fabrikas "Mažeikiai", 1949m. buvo reorganizuota į Mažeikių apskrities pramonės kombinato Mažeikių baldų dirbtuvę, 1957m. įjungta į Vietinio ūkio valdybą, 1960m. vėl tampa Mažeikių pramonės kombinato baldų cechu, 1962m. tampa Mažeikių baldų įmone. Nuo 1945 iki 1947 metų dirbtuvės direktoriumi dirbo buvęs Šapiro dirbtuvės stalius Vincas Kateila. 1949 metais baldų dirbtuvė pradėjo plėstis. Ji iš J. Šoblinsko dirbtuvių pastato buvo perkelta į erdvesnes patalpas Viekšnių gatvėje, buvusias koklių dirbtuves. 1960m. baldų ceche vedėju buvo J. Rozga, vyr. meistras A. Sidabras, normuotoju K. Požėla buvo 90 darbininkų. Dirbo sekančios brigados: paruošimo, pjautos miško medžiagos apdirbimo, miško medžiagos džiovinimo, miško medžiagos mechaninio apdirbimo, surinkimo - sustatymo, faneros surinkimo, fanerotuojų, šaltų klijų darbų, stalių gaminių, apdailos, pokavimo ir statybinių medžiagų gamybos brigada.
Nuo 1959 metų įmonė išplečiama dar labiau – aprūpinama naujais įrenginiais. Darbininkų skaičius išauga net iki 180 žmonių, pradedama dirbti dviem pamainomis. Įrenginiai gaunami iš įvairių šalių. Iš Vokietijos gautas faneravimo presas. Iš kitų šalių 1966 metais buvo gautos faneros fugavimo, skritulpjūklės, gręžimo, galandimo ir frezavimo stakės.
Nuo 1962 metų įmonė išplečiama dar labiau – aprūpinama naujais įrenginiais. Darbininkų skaičius išauga net iki 180 žmonių, pradedama dirbti dviem pamainomis. Įrenginiai gaunami iš įvairių šalių. Iš Vokietijos gautas faneravimo presas. Iš kitų šalių 1966 metais buvo gautos faneros fugavimo, skritulpjūklės, gręžimo, galandimo ir frezavimo stakės.
Nuo 1965 metų fabrikas įsisavino vaikiškų baldų gamybą ikimokyklinio amžiaus vaikų įstaigoms – lopšeliams ir darželiams, vaikų namams bei sanatorijoms. 1967 metais buvo gautas kompresorius,  1968 metais gautos juostinės šlifavimo, leistinės ir riestinės staklės. Kiekvienais metais į cechus atkeliaudavo nauja technika, darbas tapo spartesnis, lengvesnis.
Nuo 1965 metų fabrikas įsisavino vaikiškų baldų gamybą ikimokyklinio amžiaus vaikų įstaigoms – lopšeliams ir darželiams, vaikų namams bei sanatorijoms. 1967 metais buvo gautas kompresorius,  1968 metais gautos juostinės šlifavimo, leistinės ir riestinės staklės. Kiekvienais metais į cechus atkeliaudavo nauja technika, darbas tapo spartesnis, lengvesnis.
Anoniminis naudotojas

Naršymo meniu