Raudonosios durpynas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Jump to navigation Jump to search
212 pridėta baitų ,  00:03, 14 birželio 2010
14 eilutė: 14 eilutė:
   
   
== Etimologija ==
== Etimologija ==
Pavadinimas kildinamas iš savitos spalvos. Į šiaurės vakarus nuo Renavo miestelio yra Raudonoji pelkė. Raudonąja ji vadinama todėl, kad seniau toje vietoje buvęs ežeras. Kai saulė imdavo leistis vakarop, vanduo atrodydavo labai raudonas. Todėl ir pavadino Raudonąja pelke. Metai po metų ežeras ako, kol visai užžėlė ir liko durpynas. Iš Raudonosios pelkės išteka Kvistė. Seniau buvusios čia derlingos pievos, bet visada apsemtos. Ir štai kažkuriam dingtelėjo mintis, kad vandenį galėtų nuleisti pakalnėn. Vasarą, kai vanduo šiek tiek atslūgo, iškasė maždaug dviejų kilometrų griovį. Žiema tada pasitaikė labai šalta ir ilga. Prisnigę daug sniego. Bet vieną dieną staiga atšilę. Patvino Raudonoji pelkė ir išsiliejęs vanduo pasiekė iškastą griovį. Taip vanduo graužesi toliau į šiaurę, ir pasidarė upė. (Papasakojo A. Mitkus, g. 1895 m., gyv. Židikų apyl. Šilių k. Užrašė Albinas Uba).
Pavadinimas kildinamas iš savitos spalvos. Raudonąja pelke pavadino todėl, kad anksčiau buvo tenai kasamos durpės, kurios buvo rausvos spalvos. (Papasakojo Ignas Mažrimas, g. 1928 m., gyv. Židikų apyl. Tvaskučių k. Užrašė Rima Mažrimaitė).
 
Į šiaurės vakarus nuo Renavo miestelio yra Raudonoji pelkė. Raudonąja ji vadinama todėl, kad seniau toje vietoje buvęs ežeras. Kai saulė imdavo leistis vakarop, vanduo atrodydavo labai raudonas. Todėl ir pavadino Raudonąja pelke. Metai po metų ežeras ako, kol visai užžėlė ir liko durpynas. Iš Raudonosios pelkės išteka Kvistė. Seniau buvusios čia derlingos pievos, bet visada apsemtos. Ir štai kažkuriam dingtelėjo mintis, kad vandenį galėtų nuleisti pakalnėn. Vasarą, kai vanduo šiek tiek atslūgo, iškasė maždaug dviejų kilometrų griovį. Žiema tada pasitaikė labai šalta ir ilga. Prisnigę daug sniego. Bet vieną dieną staiga atšilę. Patvino Raudonoji pelkė ir išsiliejęs vanduo pasiekė iškastą griovį. Taip vanduo graužesi toliau į šiaurę, ir pasidarė upė. (Papasakojo A. Mitkus, g. 1895 m., gyv. Židikų apyl. Šilių k. Užrašė Albinas Uba).


== Šaltiniai ==
== Šaltiniai ==
Anoniminis naudotojas

Naršymo meniu