Paprastasis moliūgas

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Jump to navigation Jump to search
Paprastasis moliūgas
Nuotraukos laikinai nėra
Paprastasis moliūgas
(Cucurbita pep)
Sistematika
Karalystė Augalai
Plantae
Skyrius Magnolijūnai
Magnoliophyta
Klasė Magnolijainiai
Magnoliopsida
Eilė Moliūgiečiai
Cucurbitales
Šeima Moliūginiai
Cucurbitaceae
Gentis Moliūgas
Cucurbita
Rūšis Paprastasis moliūgas
Cucurbita pep

PAPRASTASIS MOLIŪGAS (Cucurbita pep), moliūginių (Cucurbitaceae) šeimos augalas.

Lietuvoje auginami paprastieji moliūgai. Jie turi daug atmainų - tai cukinijos, patisonai, aguročiai. Tai viena iš pačių seniausių daržovių, vartojamų dar nuo Antikos laikų. Amerikos indėnų kalba „moliūgas“ reiškia „valgyti nevirtą“.

Vaistinės savybės ir panaudojimas

Moliūguose yra per 95 % vandens, angliavandenių, baltymų. Gausu karotino, vitaminų C1, B1, B2, E, gana daug provitamino A, krakmolo, cukraus, mineralinių medžiagų (kalcio, fosforo). Turi daug balastinių medžiagų ir mažai kalorijų. 100 g moliūgo yra tik 19 kalorijų. Sėklose yra iki 55% riebalų.

Senovės graikai šviežius tarkuotus moliūgus vartojo virškinimui gerinti, o arabų medikai jų sultimis gydė nuo nemigos. Pietų Amerikos indėnai tikėjo, jog moliūgai padeda išsaugoti jaunystę ir grožį. Juos patariama valgyti sergantiems ateroskleroze, skrandžio, žarnyno, kepenų, inkstų, tulžies ligomis.

O štai tokių vaistų galite pasigaminti patys: Jei kiekvieną rytą išgersite stiklinę moliūgo sulčių, neužkietės viduriai. Gali pagelbėti ir moliūgų tyrelė. Ją pasigaminti labai paprasta: išskobkite 200 g šviežio moliūgo minkštimo, apvirkite minkštimą 1,5 stiklinės vandens, gautą masę sutrinkite trintuvu, palaikykite per naktį, pasaldinkite ryte medumi, išgerkite prieš valgį – būtinai „ant tuščio skrandžio“. „Maišelius” po akimis padės sumažinti ant jų uždėti moliūgo gabalėliai.