Paprastasis moliūgas
Paprastasis moliūgas | |
---|---|
Nuotraukos laikinai nėra | |
Paprastasis moliūgas (Cucurbita pep) | |
Sistematika | |
Karalystė | Augalai Plantae |
Skyrius | Magnolijūnai Magnoliophyta |
Klasė | Magnolijainiai Magnoliopsida |
Eilė | Moliūgiečiai Cucurbitales |
Šeima | Moliūginiai Cucurbitaceae |
Gentis | Moliūgas Cucurbita |
Rūšis | Paprastasis moliūgas Cucurbita pep |
|
PAPRASTASIS MOLIŪGAS (Cucurbita pep), moliūginių (Cucurbitaceae) šeimos augalas.
Lietuvoje auginami paprastieji moliūgai. Jie turi daug atmainų - tai cukinijos, patisonai, aguročiai. Tai viena iš pačių seniausių daržovių, vartojamų dar nuo Antikos laikų. Amerikos indėnų kalba „moliūgas“ reiškia „valgyti nevirtą“.
Vaistinės savybės ir panaudojimas
Moliūguose yra per 95 % vandens, angliavandenių, baltymų. Gausu karotino, vitaminų C1, B1, B2, E, gana daug provitamino A, krakmolo, cukraus, mineralinių medžiagų (kalcio, fosforo). Turi daug balastinių medžiagų ir mažai kalorijų. 100 g moliūgo yra tik 19 kalorijų. Sėklose yra iki 55% riebalų.
Senovės graikai šviežius tarkuotus moliūgus vartojo virškinimui gerinti, o arabų medikai jų sultimis gydė nuo nemigos. Pietų Amerikos indėnai tikėjo, jog moliūgai padeda išsaugoti jaunystę ir grožį. Juos patariama valgyti sergantiems ateroskleroze, skrandžio, žarnyno, kepenų, inkstų, tulžies ligomis.
O štai tokių vaistų galite pasigaminti patys: Jei kiekvieną rytą išgersite stiklinę moliūgo sulčių, neužkietės viduriai. Gali pagelbėti ir moliūgų tyrelė. Ją pasigaminti labai paprasta: išskobkite 200 g šviežio moliūgo minkštimo, apvirkite minkštimą 1,5 stiklinės vandens, gautą masę sutrinkite trintuvu, palaikykite per naktį, pasaldinkite ryte medumi, išgerkite prieš valgį – būtinai „ant tuščio skrandžio“. „Maišelius” po akimis padės sumažinti ant jų uždėti moliūgo gabalėliai.