Silkinis kiras

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Silkinis kiras
Nuotraukos laikinai nėra
Silkinis kiras (Larus fuscus)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Sėjikiniai paukščiai
Charadriiformes
Šeima Kiriniai
Laridae
Gentis Kirai
Larus
Rūšis Silkinis kiras
Larus fuscus
Linnaeus 1758

SILKINIS KIRAS (Larus fuscus), kirinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje neperinti, aptinkama veisimosi laikotarpiu, migruojanti rūšis.

Biologija

Lytiškai subręsta 3 – 5 metais. Įsikuria įvairaus dydžio grupėmis mišriose sidabrinių ar paprastųjų kirų kolonijose. Dažniausiai gegužės mėn. deda 2 – 3 nuo tamsiai rusvos iki žalsvai pilkos spalvos, išmargintus rusvomis ir juosvomis dėmėmis kiaušinius. Peri apie 26 dienas. Jaunikliai užauga ir pradeda skraidyti būdami 30 – 32 parų amžiaus.

Minta įvairiomis žuvimis, stambiais vabzdžiais, jų lervomis, moliuskais, paukščių kiaušiniais, peliniais graužikais, paukščių jaunikliais. Gali pulti nusilpusius ar sužeistus suaugusius paukščius.

Biotopas

Peri jūrų pakraščiuose, didesniuose ežeruose. Lizdus dažniausiai suka salose. Labiausiai megsta toliausiai nuo kranto atitolusias plikas ar neaukšta žole apaugusias salas. Urbanizuotose vietovėse gali perėti ant pastatų stogų.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje neperinti rūšis. Mažeikių rajone reta, tik šiaurinėje dalyje aptinkama rūšis.

Radimvietės

Veisimosi laikotarpiu pavieniai paukščiai kasmet stebimi Varduvos tvenkinyje.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.