Raudonkojis tulikas

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Raudonkojis tulikas
Tringa totanus.R.Kindurio.150430-08.jpg
Raudonkojis tulikas (Tringa totanus)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Sėjikiniai paukščiai
Charadriiformes
Šeima Tilvikiniai
Scolopacidae
Gentis Tulikai
Tringa
Rūšis Raudonkojis tulikas
Tringa totanus
(Linnaeus, 1758)

RAUDONKOJIS TULIKAS (Tringa totanus), tilvikinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Pirmieji paukščiai parskrenda kovo pabaigoje. Lizdas – duobutė, paslėpta tarp tankesnių žolių, negausiai išklota sausomis, švelniomis žolelėmis. Balandžio pradžioje – gegužės mėn. patelė padeda 3 – 5 (dažniausiai 4) rusvus, išmargintus rudai pilkomis dėmėmis kiaušinius. Dieną peri patelė, o nakties metu – patinas. Perėjimo trukmė 22 – 2 4 paros. Išsiritę jaunikliai greitai palieka lizdą ir slepiasi žolėje. Stropiai globojami ir ginami nuo priešų jaunikliai skraidyti pradeda būdami apie 25 dienų amžiaus.

Minta įvairiais bestuburiais: vabzdžiais, jų lervomis, kirmėlėmis, moliuskais.

Biotopai

Veisimosi laikotarpiu apsigyvena drėgnose pievose, ganyklose, įvairaus tipo atviresnėse pelkėse, vandens telkinių pakrantėse, salose. Mėgsta atviras, nemiškingas vietoves.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija mažėja. Populiacijos dydis: 400 - 550 perinčių porų. Mažeikių rajone reta, negausi sporadiškai paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 10 – 15 porų.

Radimvietės

Peri užmirkusioje pievoje prie Dautarų miško, Varduvos, Sedos tvenkinių salelėse, prie Mažeikių naftos perdirbimo gamyklos valymo įrenginių, Raudonosios durpyne, Grauminalio pelkėje, Markijos upelio užliejamose pievose.

Apsauga

Raudonoji knyga (2 kategorija), Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.