Lazdyninė miegapelė

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Lazdyninė miegapelė
Nuotraukos laikinai nėra
Lazdyninė miegapelė (Muscardinus avellanarius)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Žinduoliai
Mammalia
Būrys Graužikai
Rodentia
Šeima Miegapeliniai
Gliridae
Gentis Lazdyninės miegapelės
Muscardinus
Rūšis Lazdyninė miegapelė
Muscardinus avellanarius
(Linnaeus, 1758)

LAZDYNINĖ MIEGAPELĖ (Muscardinus avellanarius) - miegapelinių (Gliridae) šeimos gyvūnas.

Panaši į pelę. Kūnas 70-88 mm ilgio; svoris 15-25 g. Uodega apaugusi ilgais plaukeliais. Galva, kūno viršus ir uodegos viršus geltonai rudi, apačia šviesi Lazdyninių miegapelių suneštus rutulio pavidalo lizdus dažniausiai galima aptikti nedidelėse tankiose eglutėse. Mėgsta įsikurti miškuose paukščiams iškeltuose inkiluose. Aktyvi sutemus ir naktį. Minta daugiausia augaliniu maistu: pumpurais, uogomis, gilėmis, riešutais, neatsisako ir gyvulinės kilmės maisto (vabzdžių, paukščių kiaušinių). Per veisimosi sezoną patelės atveda 1 arba 2 vadas, kuriose būna 3-6 (dažniausiai 4) jaunikliai. Rudenį kūne sukaupia riebalų atsargas, dėl to jų svoris padidėja beveik dvigubai. Žiemą praleidžia žiemos įmigyje, kuris tęsiasi nuo spalio iki balandžio mėnesio.

Tinkamiausios gyvenamosios vietos yra lapuočių ir mišrūs miškai su tankiu traku ir pomiškiu, atželiančios kirtavietės.

Paplitimas Mažeikių rajone ir gausumas

Aptikta Smiltynės, Kuodžių ir Ąžuolijos miškuose, miškelyje netoli Meižių ežero, Ventos upės slėnyje netoli Mažeikių bei Varduvos ir Gedvydo paupiuose (A. Liutkus, G. Margis, A. Vilkas).

Šaltiniai

  • Mažeikių krašto gamta. Sud. V. Malinauskas, J. Augustauskas, A. Mikuta. - V., 2000. - 129 p. - P. 69. ISBN 9986-767-02-1.
  • Mažeikių rajono gyvūnijos atlasas. - Marijampole, 2001. - 152 p. - P. 129. ISBN 9986-875-48-X.