Gaidukas

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Gaidukas
Philomachus pugnax.RimvydoKindurio110512-33.jpg
Gaidukas (Philomachus pugnax)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Sėjikiniai paukščiai
Charadriiformes
Šeima Tilvikiniai
Scolopacidae
Gentis Gaidukai
Philomachus
Rūšis Gaidukas
Philomachus pugnax
(Linnaeus, 1758)

GAIDUKAS (Philomachus pugnax), tilvikinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje galinti perėti, aptinkama veisimosi laikotarpiu, migruojanti rūšis.

Biologija

Pavasarį parskrenda balandžio pabaigoje – gegužės mėn. Patinai pasižymi įspūdingais tuoktuviniais “turnyrais”. Lizdui vietą pasirenka patelė. Gegužės mėnesį menkoje, keliais sausais šapeliais išklotoje, duobutėje (tarp pernykščių žolių) patelė padeda dažniausiai 4 žalsvus su tamsiomis dėmėmis kiaušinius. Peri patelė 20 – 21 dieną. Daugiausiai jauniklių išsirita birželio pirmoje pusėje.

Minta įvairiais vabzdžiais, jų lervomis, sliekais, smulkiais moliuskais.

Biotopas

Veisimosi metu apsigyvena šlapiose, užmirkusiose, užliejamose pievose, pelkėse (dažniausiai – žemapelkėse), aptinkamas ir sausose atvirose salose.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija mažėja. Populiacijos dydis: 50 - 150 perinčių porų. Mažeikių rajone reta, negausi, sporadiškai paplitusi rūšis. Kasmet rajone gali perėti 1 – 5 poros.

Radimvietės

Ne kasmet 1 – 2 poros stebimos Sedos tvenkinio salelėse, pavienės poros – Varduvos tvenkinio pakrantėse. 2011-05-12 stebėta tvenkinyje prie Didžiamiškio (R. Kinduris).

Apsauga

Raudonoji knyga (2 kategorija), Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.