Valgomasis svogūnas
Valgomasis svogūnas | |
---|---|
Nuotraukos laikinai nėra | |
Valgomasis svogūnas (Allium cepa) | |
Sistematika | |
Karalystė | Augalai Plantae |
Skyrius | Magnolijūnai Magnoliophyta |
Klasė | Lelijainiai Liliopsida |
Eilė | Smidriečiai Asparagales |
Šeima | Česnakiniai Alliaceae |
Gentis | Česnakas Allium |
Rūšis | Valgomasis svogūnas Allium cepa L. |
|
VALGOMASIS SVOGŪNAS (Allium cepa), česnakinių (Alliaceae) šeimos dvimetis žolinis augalas.
Aukštis iki 100 cm. Svogūnas apvalus iš galų suplotas, padengtas geltonu, geltonai rusvu arba rausvu lukštu. Šaknys plonos, kuokštinės. Žiedynstiebis status, apatinėje dalyje išsipūtęs, tuščiaviduris. Jo lapai vamzdiški, nusmailėjusia viršūne, tuščiaviduriai, sultingi, stori. Žiedai ant ilgų žiedkočių, susitelkę į rutulišką, daugiažiedį, kartais su svogūnėliais žiedyną. Žiedai smulkūs, žalsvai balti. Žydi birželį-rugpjūtį, vaisius brandina rugpjūtį-rugsėjį. Vaisius - beveik rutuliška trilizdė dėžutė. Sėklos kiaušiniškos, tribriaunės, duobėtos, matinės, juodos. Svogūnas - kultūrinis augalas.
Vaistinės savybės
Svogūnai raunami, kai pagelsta jų ropelių lukštai. Raunama giedrą dieną; nupjaunama antžeminė dalis, paliekant iki 5 cm ilgio kaklelius. Džiovinami paskleidus plonu sluoksniu gerai vėdinamoje patalpoje, nuolat vartant. Svogūnuose yra eterinio aliejaus, flavonolių, fermentų, vitamino C, sacharidų ir kt. Svogūnų preparatai pasižymi antimikrobiniu, šlapimo, tulžies išsiskyrimą skatinančiu, žaizdas gydančiu poveikiu. Jų sultys vartojami hipertoninei ligai, avitaminozėms gydyti, skrandžio ir žarnyno judamajai ir sekretinei veiklai skatinti, apetitui gerinti; jie stimuliuoja širdies darbą, jais gydoma cukraligė, mažinamas cholesterolio kiekis kraujyje.
Liaudies medicinoje vartojamos svogūnų sultys. Jos skatina atsikosėjimą ir skystina gleives, švelnina smarkų kosulį bei užkimimą. Šviežiomis sultimis gydoma pūlingos, sunkiai gyjančios žaizdos ir opos, taip pat odos išbėrimai, spuogai, burnos ertmės pažeidimai; sultys teigiamai veikia nusilpus organizmui bei lytinei potencijai. Išoriškai svogūnų košelė naudojama plaukams stiprinti, odos suragėjimo bei pigmentacijos atvejais.
Svogūnai turi dažomųjų savybių. Tai nepakeičiamas prieskonis, gerinantis patiekalų skonį ir maisto pasisavinimą. Svogūnų dedama į sriubas, sultinius; vartojami gaminant salotas, antruosius patiekalus, padažus bei garnyrus. Jie dar vadinami cibuliais, čibuliukais.
Tautosaka
Mįslės: Šią daržovę lupdama, braukia ašarą mama. Kas? (svogūnas); Atpuruoja purelė su devyniomis skūrelėmis, kas į ją pažiūri, tas gailiai verkia. Kas? (Svogūnas); Vasarą darže bujoja, žiemą gryčioj žiemavoja, kas jį pauosto, ašaras šluosto. Kas? (Svogūnas).
Paplitimas Mažeikių rajone
Plačiai auginamas soduose ir daržuose. Dažniausiai auginami iš sėjinukų.