Valgomasis česnakas
Valgomasis česnakas | |
---|---|
Nuotraukos laikinai nėra | |
Valgomasis česnakas (Allium sativum) | |
Sistematika | |
Karalystė | Augalai Plantae |
Skyrius | Magnolijūnai Magnoliophyta |
Klasė | Lelijainiai Liliopsida |
Eilė | Smidriečiai Asparagales |
Šeima | Česnakiniai Alliaceae |
Gentis | Česnakas Allium |
Rūšis | Valgomasis česnakas Allium sativum L. |
|
VALGOMASIS ČESNAKAS (Allium sativum), česnakinių (Alliaceae) šeimos daugiametė svogūninė daržovė.
Svogūnas susideda iš 6-10 svogūnėlių (skiltelių), apsigaubusių balta plėvele. Stiebas status, 30-40 cm aukščio. Jo viršūnė iki žydėjimo spirališkai susisukusi. Lapai siauri linijiški, šiurkščiais kraštais. Žiedai smulkūs, balti arba blyškiai violetiniai, ant ilgų žiedkočių, susitelkę į skėtį. Skėtyje greta žiedų išauga daug mažų svogūnėlių. Lietuvoje česnakas auginamas kaip prieskoninė daržovė.
Savybės ir panaudojimas
Senovėje česnakas buvo žinomas kaip vaistinis augalas ir vartojamas nuo visų ligų. Gydymui vartojami česnako svogūnai, kartais ir lapai. Česnako kaupiamas eterinis aliejus alicinas suteikia augalui savitą kvapą, turi stiprių baktericidinių savybių. Alicinas, praskiestas santykiu 1:125 000, jau sustabdo bakterijų dauginimąsi. Česnako tinktūra mažina puvimo ir rūgimo procesus žarnyne, skatina virškinimą. Geriama jos po 10-20 lašų 3 kartus per dieną po valgio sergant žarnyno atonija, dispepsija, ateroskleroze.
Įkvėptos česnako veikliosios medžiagos gydo plaučių uždegimą, kokliušą, kartais padeda sergant bronchine astma, ūmiu ir lėtiniu bronchitu. Liaudies medicina siūlo česnako košele gydyti niežus; užtepama ant pažeistų vietų. Česnakas didina organizmo atsparumą ligoms, sumažėja tikimybė užsikrėsti gripu. Keletą minučių pakramčius česnaką, žūsta bakterijos, esančios burnos ertmėje. Česnako nepakenčia žarnyne parazituojančios kirmėlės. Augalo sultys stiprina plaukų šaknis,patartina jomis trinti galvos odą.
Tibeto ir Kinijos liaudies medicinoje česnakas vartojamas vėžinėms ligoms gydyti. Lietuvoje česnakas daugiausia vartojamas kaip prieskoninis augalas. Kad išliktų jo vaistinės savybės, nereikia jo virinti, o tik įdėti į jau paruoštą patiekalą. Česnako svogūnėlių dedama į rauginamas ar marinuojamas daržoves, jie suteikia pikantišką skonį mėsos, žuvies, daržvių patiekalams.
Paplitimas Mažeikių rajone
Auginamas kaip prieskoninė daržovė.