Valgomasis česnakas

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Jump to navigation Jump to search
Valgomasis česnakas
Nuotraukos laikinai nėra
Valgomasis česnakas (Allium sativum)
Sistematika
Karalystė Augalai
Plantae
Skyrius Magnolijūnai
Magnoliophyta
Klasė Lelijainiai
Liliopsida
Eilė Smidriečiai
Asparagales
Šeima Česnakiniai
Alliaceae
Gentis Česnakas
Allium
Rūšis Valgomasis česnakas
Allium sativum
L.

VALGOMASIS ČESNAKAS (Allium sativum), česnakinių (Alliaceae) šeimos daugiametė svogūninė daržovė.

Svogūnas susideda iš 6-10 svogūnėlių (skiltelių), apsigaubusių balta plėvele. Stiebas status, 30-40 cm aukščio. Jo viršūnė iki žydėjimo spirališkai susisukusi. Lapai siauri linijiški, šiurkščiais kraštais. Žiedai smulkūs, balti arba blyškiai violetiniai, ant ilgų žiedkočių, susitelkę į skėtį. Skėtyje greta žiedų išauga daug mažų svogūnėlių. Lietuvoje česnakas auginamas kaip prieskoninė daržovė.

Savybės ir panaudojimas

Senovėje česnakas buvo žinomas kaip vaistinis augalas ir vartojamas nuo visų ligų. Gydymui vartojami česnako svogūnai, kartais ir lapai. Česnako kaupiamas eterinis aliejus alicinas suteikia augalui savitą kvapą, turi stiprių baktericidinių savybių. Alicinas, praskiestas santykiu 1:125 000, jau sustabdo bakterijų dauginimąsi. Česnako tinktūra mažina puvimo ir rūgimo procesus žarnyne, skatina virškinimą. Geriama jos po 10-20 lašų 3 kartus per dieną po valgio sergant žarnyno atonija, dispepsija, ateroskleroze.

Įkvėptos česnako veikliosios medžiagos gydo plaučių uždegimą, kokliušą, kartais padeda sergant bronchine astma, ūmiu ir lėtiniu bronchitu. Liaudies medicina siūlo česnako košele gydyti niežus; užtepama ant pažeistų vietų. Česnakas didina organizmo atsparumą ligoms, sumažėja tikimybė užsikrėsti gripu. Keletą minučių pakramčius česnaką, žūsta bakterijos, esančios burnos ertmėje. Česnako nepakenčia žarnyne parazituojančios kirmėlės. Augalo sultys stiprina plaukų šaknis,patartina jomis trinti galvos odą.

Tibeto ir Kinijos liaudies medicinoje česnakas vartojamas vėžinėms ligoms gydyti. Lietuvoje česnakas daugiausia vartojamas kaip prieskoninis augalas. Kad išliktų jo vaistinės savybės, nereikia jo virinti, o tik įdėti į jau paruoštą patiekalą. Česnako svogūnėlių dedama į rauginamas ar marinuojamas daržoves, jie suteikia pikantišką skonį mėsos, žuvies, daržvių patiekalams.

Paplitimas Mažeikių rajone

Auginamas kaip prieskoninė daržovė.