Sakalas keleivis

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Sakalas keleivis
Nuotraukos laikinai nėra
Sakalas keleivis (Falco peregrinus)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Sakaliniai paukščiai
Falconiformes
Šeima Sakaliniai
Falconidae
Gentis Sakalai
Falco
Rūšis Sakalas keleivis
Falco peregrinus
Tunstall, 1771

SAKALAS KELEIVIS (Falco peregrinus), sakalinių šeimos plėšrus paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti, žiemojanti rūšis.

Biologija

Poros pastovios. Kasmet peri tame pačiame ar netoliese esančiame kitame lizde. Lizdų patys beveik nekauna, mieliau užima kranklių ar suopių lizdus. Aukštapelkėje gali perėti ant žemės. Balandžio viduryje patelė padeda 2 – 5 balsvus gausiai išmargintus rusvai rudomis dėmelėmis kiaušinius. Jaunikliai išsirita po 28 – 29 parų ir lizdą apleidžia sulaukę 35 – 42 dienų amžiaus. Perimvietės apylinkėse visa šeima išbūna iki vėlyvo rudens.

Maitinasi beveik vien tik ore pagautais paukščiais. Dažniausiai netikėtai užkluptą paukštį sakalas keleivis perrėžia nagais ir tik po to sugriebia žemyn krentančią auką.

Biotopai

Perėjimo metu aptinkamas mišriuose miškuose, grynuose pušynuose. Apsigyvena ežerų, upių pakrantėse, didelėse aukštapelkėse su atviromis plynėmis bei miško salomis. Pastaraisiais metais dažniausiai peri miestuose, gyvenvietėse, parkuose.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija iš lėto auganti. Populiacijos dydis: 0 – 5 poros. Mažeikių rajone labai reta, nereguliariai perinti, lokaliai paplitusi rūšis. Žinoma perimvietė šiaurinėje rajono dalyje. Rajone nereguliariai peri viena pora.

Radimvietės

1997 m. perėjo Mažeikių naftos perdirbimo gamyklos teritorijoje, nepatvirtintais duomenimis ten pat perėjo ir 1996 m.

Apsauga

Raudonoji knyga (1 kategorija), Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.