Paprastasis suopis

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Paprastasis suopis
Buteo buteo.Rimvydo.090412.jpg
Paprastasis suopis (Buteo buteo)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Vanaginiai paukščiai
Accipitriformes
Šeima Vanaginiai
Accipitridae
Gentis Tikrieji suopiai
Buteo
Rūšis Paprastasis suopis
Buteo buteo
(Linnaeus, 1758)

PAPRASTASIS SUOPIS (Buteo buteo), vanaginių šeimos plėšrus paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti, retai žiemojanti rūšis.

Biologija

Žiemoti išskridę paukščiai į perimvietes grįžta vasario pabaigoje – kovo pirmoje pusėje. Lizdus krauna dažniausiai brandžiose eglėse, pušyse, beržuose, juodalksniuose, drebulėse. Tame pačiame lizde gali perėti kelis metus iš eilės. Lizdo duobutė išklota eglišakėmis, nesulapojusiomis beržo šakelėmis, žolėmis, samanomis. Kovo pabaigoje - balandžio mėnesį patelė sudeda kiaušinius. Dėtyje 2 - 4 balsvi, išmarginti rudai rausvomis įvairaus dydžio dėmelėmis, kiaušiniai. Peri patelė 31 - 34 paras. Jaunikliai lizdus palieka 42 - 48 dienų amžiaus, dažniausiai birželio pabaigoje – liepos pradžioje.

Daugiausiai minta sugautais smulkiais žinduoliais – peliniais graužikais, kurmiais, voverėmis. Rečiau pasigauna smulkesnių sparnuočių (strazdų, kikilių), varliagyvių bei roplių.

Biotopai

Aptinkamas įvairiuose miškuose, nedidelėse giraitėse, laukuose išsibarsčiusiuose gojeliuose, retų medžių grupėse, rečiau laukuose, parkuose. Peri beveik visų miško tipo medynuose, kurių amžius apie 80 metų.

Paplitimas ir gausumas.

Lietuvoje perinti populiacija didėja. Populiacijos dydis: 3500 - 6000 perinčių porų. Mažeikių rajone dažna, įprasta rūšis, tolygiai paplitusi visame rajone. Aptinkama visuose miškuose. Rečiau - gojeliuose, paupių želdiniuose. Įprastas nedideliuose Ventos upės slėnių miškeliuose. Viena pora kasmet peri Renavo dvaro parke. Kasmet rajone peri 100 – 120 porų.

Radimvietės

Gausiausiai peri Sedos girioje, Žalgirio, Purvių, Felisbergo, Mažeikių, Marijampolės, Karaliaučiaus miškuose, kasmet viena pora apsigyvena Renavo parke.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.