Liputis

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Liputis
Liputis.jpg
Liputis (Certhia familiaris)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žvirbliniai paukščiai
Passeriformes
Šeima Liputiniai
Certhiidae
Gentis Lipučiai
Certhia
Rūšis Liputis
Certhia familiaris
Linnaeus, 1758

LIPUTIS (Certhia familiaris), liputinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti, žiemojanti rūšis.

Biologija

Čiulbėti ir poruotis pradeda anksti, sausio – vasario mėn. Lizdus įrengia po atšokusia įvairių medžių rūšių kamienų žieve, plyšiuose, rečiau – dirbtinėse lizdavietėse. Lizdą krauna iš sausų eglių šakelių, karnienos plaušų, voratinklių, gūžtą iškloja augaliniais pūkais, beržo tošelėmis, plunksnomis. Balandžio antroje pusėje – birželio mėn. patelė padeda 4 – 8 (dažniausiai 5 – 6) baltus, išmargintus rudais taškeliais kiaušinius. Peri tik patelė 14 – 15 parų. Lizdą jaunikliai palieka būdami 15 –17 dienų amžiaus. Juos tėvai papildomai globoja 7 – 8 dienas. Kai kurios poros per vasarą išveda dvi jauniklių vadas.

Minta žievės paviršiuje, plyšiuose surinktais vabzdžiais, jų lervomis, lėliukėmis, kiaušiniais, vorais, kartais pasigauna smulkių drugių.

Biotopai

Veisimosi laikotarpiu aptinkamas įvairiuose miškuose, mėgsta brandžius ir pribręstančius lapuotynus, pušynus su brandžių eglių priemaiša. Mielai įsikuria senuose parkuose, apleistuose pamiškių soduose. Vengia sausų pušynų, jaunuolynų.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 70000 - 100000 perinčių porų. Mažeikių rajone dažna, tolygiai miškingose vietovėse paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 2000 – 2500 porų.

Radimvietės

Peri visuose miškuose, daugelyje laukų, paupių miškelių.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.