Keršulis

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Keršulis
Kersulis.Deivido.MKE.jpg
Keršulis (Columba palumbus)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Karveliniai paukščiai
Columbiformes
Šeima Karveliniai
Columbidae
Gentis Tikrieji karveliai
Columba
Rūšis Keršulis
Columba palumbus
Linnaeus, 1758

KERŠULIS (Columba palumbus), karvelinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Parskrenda kovo antroje pusėje – balandžio mėn. Peri įvairiuose medžiuose ir krūmuose sukrautuose lizduose. Lizdas gana netvarkingas, plokščias, beveik permatomas. Pagrindą krauna iš sausų medžių šakelių, vidų iškloja sausais žolių stiebeliais ir lapeliais. Pirmos vados lizdai dažniausiai būna sukrauti spygliuočiuose (eglėse, pušyse, tujose), vėliau, sulapojus lajoms, pasirenka lapuočius medžius – beržus, alksnius, ąžuolus, lazdynus.

Balandžio pabaigoje – liepos pradžioje patelė padeda 2 baltus, blizgančiu lukštu kiaušinius. Peri abu porelės nariai vidutiniškai 16 parų. Jaunikliai lizdą palieka būdami 23 – 28 dienų amžiaus. Per vasarą išveda dvi jauniklių vadas.

Minta augalinės kilmės maistu: žolinių augalų sėklomis, įvairiomis uogomis, grūdais (žirniais, kviečiais, rugiais, avižomis, miežiais, grikiais).

Biotopas

Veisimosi laikotarpiu apsigyvena įvairiuose miškuose, parkuose, miestų, gyvenviečių, paupių želdiniuose. Labiausiai mėgsta mišrius lapuočių ir eglių medynus.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija didėja. Populiacijos dydis: 80000 - 120000 perinčių porų. Mažeikių rajone labai dažna, gausi, tolygiai paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri apie 3000 porų.

Keršulio plunksna

Radimvietės

Peri visuose rajono miškuose, Mažeikų, Plinkšių, Renavo, Ritinės parkuose, Ventos, Varduvos upių pakrančių želdiniuose, Mažeikių miesto pakraščiuose.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.

Keršulis