Juodvaisė aronija

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Jump to navigation Jump to search
Juodvaisė aronija
Nuotraukos laikinai nėra
Juodvaisė aronija (Aronia melanocarpa)
Sistematika
Karalystė Augalai
Plantae
Skyrius Magnolijūnai
Magnoliophyta
Klasė Magnolijainiai
Magnoliopsida
Eilė Erškėtiečiai
Rosales
Šeima Erškėtiniai
Rosaceae
Pošeimis Obeliniai
Maloideae
Gentis Aronija
Aronia
Rūšis Juodvaisė aronija
Aronia melanocarpa
(Michx.) Ell.

JUODAVAISĖ ARONIJA (Aronia melanocarpa), erškėtinių (Rosaceae) šeimos daugiametis krūmas.

Aukštis iki 2 m. Lapai ištisiniai, elipsiški, pjūkliškai dantytais pakraščiais, žali, blizgantys, rudenį paraustantys. Žiedai balti, sukrauti po 12-34 skėtiniuose žiedynuose. Žydi gegužės - birželio mėn. Vaisiai (uogos) rutuliški, 6-10 mm skersmens, juodi arba tamsiai purpuriniai, blizgantys, labai vertingi, su aštuoniomis tamsiai rudomis raukšlėtomis sėklomis. Sunoksta rugpjūčio - rugsėjo mėn. Aronija dauginasi atžalomis, atlankomis, sėklomis, krūmo dalijimu, skiepijimu.

Savybės ir panaudojimas

Juodavaisė aronija - vaistinis, maistinis ir dekoratyvus krūmas. Vaistams skinamos ir vartojamos šviežios uogos. Aronija yra pagrindinis šaltinis P vitamino, kuris kartu su askorbino rūgštimi (vitaminu C) mažina kapiliarų pralaidumą bei trapumą.

Uogos ir sultys vartojamos nuo vidinių kraujosrūvų, aterosklerozės, hipertonijos. Sultys tamsiai raudonos, rugštoko, sutraukiančio skonio. Vartojamos 10-30 dienų, po 50 ml 3 kartus per dieną 30 min. prieš valgį. Surinktos uogos ilgai negenda, nes turi medžiagų, neleidžiančių bakterijoms daugintis. Iš užaugusio krūmo surenkama 6-8 kg uogų; iš jų verdama uogienė, sirupai, marmeladas, kisielius, džemai, spaudžiamos sultys. Sulčių negalima vartoti žmonėms kurių padidėjęs kraujo krešėjimas, sergantiems skrandžio ir dvilikapirštės žarnos opaligėmis, gastritu, taip pat tiems, kurių žemas kraujospūdis.

Paplitimas Mažeikių rajone

Auginama soduose.