Juodvaisė aronija
Juodvaisė aronija | |
---|---|
Nuotraukos laikinai nėra | |
Juodvaisė aronija (Aronia melanocarpa) | |
Sistematika | |
Karalystė | Augalai Plantae |
Skyrius | Magnolijūnai Magnoliophyta |
Klasė | Magnolijainiai Magnoliopsida |
Eilė | Erškėtiečiai Rosales |
Šeima | Erškėtiniai Rosaceae |
Pošeimis | Obeliniai Maloideae |
Gentis | Aronija Aronia |
Rūšis | Juodvaisė aronija Aronia melanocarpa (Michx.) Ell. |
|
JUODAVAISĖ ARONIJA (Aronia melanocarpa), erškėtinių (Rosaceae) šeimos daugiametis krūmas.
Aukštis iki 2 m. Lapai ištisiniai, elipsiški, pjūkliškai dantytais pakraščiais, žali, blizgantys, rudenį paraustantys. Žiedai balti, sukrauti po 12-34 skėtiniuose žiedynuose. Žydi gegužės - birželio mėn. Vaisiai (uogos) rutuliški, 6-10 mm skersmens, juodi arba tamsiai purpuriniai, blizgantys, labai vertingi, su aštuoniomis tamsiai rudomis raukšlėtomis sėklomis. Sunoksta rugpjūčio - rugsėjo mėn. Aronija dauginasi atžalomis, atlankomis, sėklomis, krūmo dalijimu, skiepijimu.
Savybės ir panaudojimas
Juodavaisė aronija - vaistinis, maistinis ir dekoratyvus krūmas. Vaistams skinamos ir vartojamos šviežios uogos. Aronija yra pagrindinis šaltinis P vitamino, kuris kartu su askorbino rūgštimi (vitaminu C) mažina kapiliarų pralaidumą bei trapumą.
Uogos ir sultys vartojamos nuo vidinių kraujosrūvų, aterosklerozės, hipertonijos. Sultys tamsiai raudonos, rugštoko, sutraukiančio skonio. Vartojamos 10-30 dienų, po 50 ml 3 kartus per dieną 30 min. prieš valgį. Surinktos uogos ilgai negenda, nes turi medžiagų, neleidžiančių bakterijoms daugintis. Iš užaugusio krūmo surenkama 6-8 kg uogų; iš jų verdama uogienė, sirupai, marmeladas, kisielius, džemai, spaudžiamos sultys. Sulčių negalima vartoti žmonėms kurių padidėjęs kraujo krešėjimas, sergantiems skrandžio ir dvilikapirštės žarnos opaligėmis, gastritu, taip pat tiems, kurių žemas kraujospūdis.
Paplitimas Mažeikių rajone
Auginama soduose.