Amalinis strazdas

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Amalinis strazdas
Nuotraukos laikinai nėra
Amalinis strazdas (Turdus viscivorus)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žvirbliniai paukščiai
Passeriformes
Šeima Strazdiniai
Turdidae
Gentis Srazdai
Turdus
Rūšis Amalinis strazdas
Turdus viscivorus
Linnaeus, 1758

AMALINIS STRAZDAS (Turdus viscivorus), strazdinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Parskrenda kovo antroje pusėje – balandžio pradžioje. Lizdus krauna medžiuose: pušyse, beržuose, juodalksniuose 1 - 15 m aukštyje. Kartais lizdai aptinkami apleistuose suopių bei varninių paukščių gūžtose. Lizdas susukamas iš sausų pušų, eglių šakelių, samanų, kerpių, drėgnos žemės. Gūžtą išgrindžia perpuvusia mediena ir iškloja sausais augalų lapeliais. Balandžio pradžioje – liepos mėn. patelė padeda 3 – 5 žalsvai ar melsvai baltus, išmargintus rausvai pilkomis dėmėmis kiaušinius. Peri patelė 13 – 14 parų. Jaunikliai lizdą palieka po 14 – 16 dienų. Per vasarą išveda dvi jauniklių vadas.

Minta vabalais, sliekais, moliuskais, žiogais, drugiais, jų vikšrais. Gali sulesti smulkių varlių, driežų. Vasaros pabaigoje ir rudenį lesa uogas ir sėklas.

Biotopai

Veisimosi laikotarpiu apsigyvena sausuose, brandžiuose ar skurdžiuose aukštapelkių pušynuose, mišriuose eglių – pušų medynuose, rečiau – brandžiuose lapuotynuose. Mėgsta miškus su atviromis vietomis: pievomis, kirtavietėmis, degimais.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija mažėja. Populiacijos dydis: 7000 - 12000 perinčių porų. Mažeikių rajone reta, negausi, sporadiškai paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 80 – 100 porų.

Radimvietės

Peri Malininkų, Kuodžių, Dautarų, Felisbergo, Purvių, Grauminalio, Žalgirio miškuose, Sedos girioje.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.