Žalioji meleta

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Žalioji meleta
Nuotraukos laikinai nėra
Žalioji meleta (Picus viridis)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Geniniai paukščiai
Piciformes
Šeima Geniniai
Picidae
Gentis Žaliosios meletos
Picus
Rūšis Žalioji meleta
Picus viridis

ŽALIOJI MELETA (Picus viridis), geninių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, dalinai sėsli rūšis.

Biologija

Lytiškai subręsta pirmais gyvenimo metais. Peri pačių išsikaltuose uoksuose, lapuočių medžiuose, rečiau – pušyse. Gegužės pabaigoje patelė sudeda 4 – 8 baltus blizgančius kiaušinius. Deda kasdien. Peri abu porelės nariai vidutiniškai 16 parų. Tamsiuoju paros metu peri beveik vien tik patinas. Jaunikliai uoksą palieka būdami 23 – 25 dienų amžiaus. Patinas ir patelė atskirai globoja po 2 – 3 skraidančius jauniklius. Minta beveik vien tik rudosiomis skruzdėmis, jų perais.

Biotopas

Veisimosi laikotarpiu apsigyvena nedideliuose paupių miškeliuose, senuose soduose, parkuose. Aptinkama ir didesnių miškų masyvuose išsibarsčiusiuose kaimuose, vienkiemiuose. Labiausiai mėgsta mišrius medynus, rečiau – eglynus.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija mažėja. Populiacijos dydis: 500 - 800 perinčių porų. Mažeikių rajone labai reta rūšis. Kasmet rajone peri 2 - 5 poros.

Radimvietės

Perimvietės yra Ventos, Varduvos, upių pakrančių miškeliuose, Dautarų, Grauminalio miškuose, Plinkšių kaimo apylinkėje.

Apsauga

Raudonoji knyga (3 kategorija), Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.