Švygžda

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Švygžda
Nuotraukos laikinai nėra
Švygžda (Porzana porzana)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Gerviniai paukščiai
Gruiformes
Šeima Višteliniai
Rallidae
Gentis Švygždos
Porzana
Rūšis Švygžda
Porzana porzana
Linnaeus, 1766

ŠVYGŽDA (Porzana porzana), vištelinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Parskrenda balandžio – gegužės mėn. Lizdą krauna užmirkusioje pievoje tarp tankių augalų sąžalynų, rečiau - tankiame nendryne ant kupsto. Lizdas susukamas iš sausų varpinių augalų stiebų ir lapų, rečiau lizdo medžiagai naudoja sausas nendrių dalis. Kiaušinius deda gegužės pabaigoje – birželio pradžioje. Dėtyje 6 – 15 (dažniausiai 7 – 11) žalsvų su retomis rausvomis dėmelėmis kiaušinių. Peri abu tėvai 18 – 21 parų. Per vasarą dažniausiai išveda dvi jauniklių vadas.

Minta dažniausiai moliuskais, vabzdžiais ir jų lervomis, sulesa ir nedaug augalinio maisto (daugiausiai augalų sėklų).

Biotopai

Dažniausiai aptinkama sekliuose, stipriai augmenija apaugusiuose ežeruose, klampiose žemapelkėse, tvenkiniuose, durpynuose, karjeruose. Pavienės poros sutinkamos ir miestų tvenkiniuose, kūdrose.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija mažėja. Populiacijos dydis: 800 - 1000 perinčių porų. Mažeikių rajone reta, negausi, plačiai paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 10 porų.

Radimvietės

Gausiausiai peri Plinkšių, Sedos ežeruose, Tulnikių, Ritinės, Sedos tvenkiniuose.

Apsauga

Raudonoji knyga (3 kategorija), Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.