Čimčiakas

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Čimčiakas
Carduelis flammea.100314.jpg
Čimčiakas (Carduelis flammea)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žvirbliniai paukščiai
Passeriformes
Šeima Kikiliniai
Fringillidae
Gentis Carduelis
Carduelis
Rūšis Čimčiakas
Carduelis flammea
Linnaeus, 1758

ČIMČIAKAS (Carduelis flammea), kikilinių (Fringillidae) šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje neperinti, aptinkama migracijų bei žiemojimo metu rūšis.

Biologija

Veisimosi periodu apsigyvena šiaurėje iki Europos arktinės pakrantės, Skandinavijoje, izoliuota populiacija susiformavo Alpėse. Perimvietėse pasirenka beržynus, alksnynus ar kitus lapuočių želdinius. Peri dažniausiai nedidelėmis kolonijomis. Lizdai dažniausiai sukami iš plonų šakelių, stiebelių, samanų. Gūžta išklojama plunksnomis ir plaukais. Lizdai aptinkami neaukštai medžiuose ar krūmuose, kartais net ant žemės. 4-5 šviesiai melsvus su rusvomis dėmelėmis kiaušinius deda balandžio - birželio mėn. jauniklius patelė peri apie 12 dienų. Per metus išveda 1-2 vadas. Minta alksnių, beržų, įvairių žolinių augalų sėklomis.

Biotopai

Perimvietėse - taiga ir miškatundrė. Migracijų metu apsistoja dažniausiai agrariniame kraštovaizdyje kur auga alksniai, beržai, aukštažolėse pievose, dykvietėse.

Paplitimas ir gausumas

Traukimo laikotarpiu tiek Lietuvoje, tiek Mažeikių rajone - įprasta rūšis. Gausumas ne kiekvienais metais vienodas.

Radimvietės

Mažeikių rajone matomas kasmet, daugiausiai spalio - kovo mėn. Kiek dažniau stebimas Pikelių, Židikų, Renavo, Laižuvos apylinkėse.

Čimčiakas