Pietinis purplelis

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Pietinis purplelis
Pietinis purplelis.MKE.2006-05-12.jpg
Pietinis purplelis (Streptopelia decaocto),
Mažeikiai, 2006-05-12
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Karveliniai paukščiai
Columbiformes
Šeima Karveliniai
Columbidae
Gentis Purpleliai
Streptopelia
Rūšis Pietinis purplelis
Streptopelia decaocto
(Frivaldszky, 1838)

PIETINIS PURPLELIS (Streptopelia decaocto), karvelinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, sėsli rūšis.

Biologija

Gyvena sėsliai. Tuoktuves pradeda jau kovo pradžioje. Lizdą krauna įvairiuose medžiuose bei krūmuose. Jis paprastas, netvarkingas, beveik permatomas, sukrautas iš medžių ir krūmų šakelių, šaknelių, žolių stiebelių, vielos. Pirmos dėties lizdai dažniausiai aptinkami spygliuočiuose, vėliau – lapuočių medžiuose ir krūmuose. Kiaušinių dėjimo laikotarpis labai ištęstas, jis trunka nuo balandžio pradžios iki rugpjūčio vidurio. Dėtyje 2 balti, blizgančiu lukštu kiaušiniai. Peri abu paukščiai apie 15 parų. Jaunikliai užauga per 17 - 20 dienų. Per vasarą išveda 2 ar net 3 jauniklių vadas.

Minta įvairių javų grūdais, piktžolių, medžių bei krūmų sėklomis, vabzdžiais, jų lervomis.

Biotopas

Aptinkamas miestų ir gyvenviečių želdiniuose. Apsigyvena parkuose, kapinėse, skverų, alėjų, kiemų želdiniuose.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 10000 - 40000 perinčių porų. Mažeikių rajone įprasta, negausi, gyvenvietėse paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 200 – 350 porų. Po ypatingai šaltų žiemų, vietinė populiacija stipriai sumažėja.

Radimvietės

Gausiausiai peri Mažeikių mieste, Sedos, Viekšnių, Židikų miesteliuose, Leckavos, Ukrinų, Plinkšių kaimuose.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.